Vis & Gezondheid

Voedingsstoffen in vis, schaal -en schelpdieren
Vis, schaal – en schelpdieren leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen.

Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen.

Welke voedingsstoffen komen voor in vis en wat is hun functie:

Salade nicoise met gegrilde Tonijn

Eiwit
Vis is een belangrijke leverancier van hoogwaardig eiwit. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en bloed.

 

Vetzuren
Vetten zijn van belang als energiebron voor het lichaam. Vetten leveren ook vetzuren die nodig zijn voor de celwanden en het immuunsysteem. Het vetweefsel in het lichaam beschermt ons tegen kou. Er zijn twee soorten vetzuren, de onverzadigde vetzuren en de verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren laten het cholesterolgehalte in het bloed stijgen, waardoor de bloedvaten kunnen dichtslibben Onverzadigde vetzuren kunnen opgedeeld worden in enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Vis bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Het onverzadigd vet in vis behoort tot de n3, ook wel Omega-3, vetzuren. Deze vetzuren hebben een goede invloed op hart en bloedvaten en er zijn aanwijzingen dat deze visvetzuren dementie helpen voorkomen. Alle vissoorten hebben deze beschermende werking. Vette vissoorten bevatten echter de meeste Omega-3 vetzuren. Per dag is 0,2 gram n 3 vetzuren al voldoende om dit gunstige effect te krijgen. Dat wil zeggen 70 tot 280 gram vis per week.

Gerookte_makreel

Vitamines
Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de gezondheid. Met uitzondering van vitamine D kan het lichaam zelf geen vitamines aanmaken.

In vis en visproducten komen de volgende vitamines voor:
Vitamine A; is belangrijk voor de ogen een gezonde huid, de groei en weerstand.

Vitamine D; zorgt voor stevige botten en tanden. Zwangere vrouwen en kinderen wordt aangeraden extra vitamine D te gebruiken.
Vitamine B12; is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

grijsstaart

Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.

In vis en visproducten komen de volgende mineralen voor:
Chroom; reguleert het cholesterolgehalte in het bloed en helpt bij de werking van insuline. Fluor (fluoride); voorkomt tandbederf en draagt bij tot het behoud van sterke botten. Jodium; is een belangrijke bouwsteen voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Selenium; bevordert de werking van de schildklier. Zink; verhoogt de weerstand tegen ziekten, houdt de zintuigen smaak, reuk en gezichtsvermogen in stand en bevordert de groei.

Surf voor meer informatie over vitamines en mineralen naar: www.voedingscentrum.nl